Najcenniejsze polskie owoce i warzywa

Wszyscy wiemy ,że warzywa oraz owoce są najważniejsze w naszym codziennym jadłospisie. Polacy chętnie próbują nowe, egzotyczne smaki owoców . Ale co z naszymi krajowymi smakami ? Sezon letni obfituje w pyszne truskawki ,maliny, porzeczki czy borówki. Są źródłem wielu witamin m.in. B oraz C , posiadają ważny dla organizmu błonnik. Truskawki wzmacniają kości. Sok z malin jest idealny na przeziębienie  ,a borówki warto mieć pod ręką w przypadku biegunki.

Nasze skarby

Warto wspomnieć o skarbach jesieni czyli jabłkach gruszkach oraz śliwkach. Są charakterystyczne dla naszego kraju. Chyba każdy z nas lubi szarlotkę oraz powidła śliwkowe. Wielu z nas zamyka smaki lata i jesieni w słoikach ,aby korzystać z tych cennych dla naszego zdrowia witamin także wtedy gdy przyroda obumiera. Choć zimą stoiska z warzywami i owocami obfitują w egzotyczne owoce np. pomarańcze charakterystyczne dla okresu świątecznego są wtedy słodkie i soczyste. Trzeba wspomnieć również o warzywach ,które są mniej lubiane przez dzieci ale za to bardzo zdrowe.

Polska słynie z kapusty. Jemy pierogi z kapustą, bigos, gołąbki ,krokiety itd. Można długo wymieniać. Każda babcia powie że wiele lat temu to kapusta i ziemniaki gościły głównie na stołach. Ta niepozorna główka liści jest bombą witaminową  a ukiszona może cieszyć nasze podniebienie zimą. Kolejnym warzywem docenianym stosunkowo od niedawna jest brokuł –źródło żelaza i witamin. W wielu ogródkach można spotkać najpopularniejsze pomidory ,ogórki i sałatę z których można wyczarować pyszne i zdrowe kanapki.

Post Author: Aneta R.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *